Yağlı egzama saçlı derinin en çok şikayete sebep olan hastalığıdır. Saçlı deride kızarıklık, büyük parçalar halinde kepeklenme, kaşıntı ve ıslaklık hissi gibi şikayetler yapar. Hastaların % 60 kadarında hastalığın etkeni olarak mantar tespit edilir % 40 kadarında net bir sebep bulunamaz. Bilimsel deneylerde mantar varlığı araştırılsa da pratikte mantar var mı diye araştırma yapılmadan ilaç ve şampuanlar verilir.
En önemli sebep mantarlar olduğu için kullanılacak şampuanda mutlaka mantar öldürücü (climbazol,ketokonazol vs) bulunmalıdır. Ek olarak kepeği eritecek zink pirition veya benzeri ürün selenyum sülfit bulunmalıdır. Mantar ilaçları içerisinde en etkilisi climbazol denilen aktif maddedir.
Yağlı egzama için üretilen şampuanların büyük çoğunluğu şampuan özellikleri azaltılmış daha çok ağır kokulu ilaç formunda üretilmektedir ve haftada 2 defadan fazla kullanılmaz. Hatta 2 defa kullanmak bile hastayı rahatsız edebilir. Oysa aynı maddelerle birlikte kaliteli şampuanların genel içeriğiyle birlikte yapılan şampuanlar rahatsız etmeyeceği için günlük kullanılabilir ve bu sayede tedavi edilen yağlı egzama tekrar oluşamaz.
Yağlı egzama (seboreik dermatit) için şampuan seçerken içeriğinde mutlaka climbazol veya benzeri mantar ilacı, zink pyrithion veya selenyom sülfit (pis kokuludur) olmalı ve günlük kullanımda ek bir şampuana ihtiyaç duyulmayacak kalitede olmalıdır.
Yağlı egzama tedavisi ağır olgularda sadece şampuanlar yeterli gelmez. Diğer bilimselliği kanıtlanmış ürünlere ek olarak kullanılmalı ve cilt rahatladıktan sonra hastalığın tekrar etmemesi için şampuanla devam edilmelidir. Bilimselliği kanıtlanmış ürünler arasında en az yan etki yapan Dermotto Losyonu araştırmadan hangi ürünü kullanacağınıza karar vermemelisiniz.