Kepek diğer deyimle dandruff cildin kendini hızlı yenilemesinden kaynaklanan bir sorundur. Kepeklenmenin en sık görüldüğü alan saçlı deridir ama yağ salgısının fazla olduğu diğer vücut alanlarında da görülebilir. Hafif düzeyde kepeklenme herkeste olur ve tedavi gerekmez, sıradan kepek şampuanlarıyla düzelir. Önemli olan kişinin sosyal yaşamını etkileyen yoğun kepek sorunudur.
Yoğun kepeğin nedenleri:
Mantarlar; En sık rastlanan sebeptir, (malessezia furfur ve pitrosprorum ) kepek şikayeti olan kişilerin % 60 kadarında görülür. Yoğun kepek sorununun çözümü için kullanılacak her ürün mutlaka bu mantarları yok edecek özellikte içeriğe sahip olmalıdır. Bu konuda en etkili ürün climbazol’dür. Benzer ürün ketokonazol içeren şampuanlarda vardır.
Yağlı egzama; toplumun % 3-5 kadarında görülür en ağır kepeklenme bu hasta görülür ve genellikle yağlanma, saç dökülmesi ve kaşıntı şikayeti de vardır. Kepeklenme o kadar abartılıdır ki pul gibi kepek parçaları dökülür, bu kadar ağır vakalarda kullanılacak şampuan climbazol yanı sıra kepeği eriten zink pirition da içermelidir.
Bunların dışında daha hafif kepeklerde ise şu sebepler görülür;
-Hormonal dengesizlikler
-Bazı hastalıklar
-Aşırı terleme
-Yetersiz temizlik, saçın seyrek yıkanması ve iyi durulanmaması
-Alerjik hassasiyetler
-Yorgunluk
-Duygusal stres
-Şeker, yağ, nişastanın fazla tüketimi
-Dengesiz, yanlış beslenme
-Yoğun saç spreyi, jöle kullanmak
-Sağlıklı olmayan saç boya maddelerinin yanlış kullanımı
-Soğuk hava ve yaşanılan ortamın havasının kuru sıcak olması
-Şapka veya eşarpların sıkı bağlanması, saçlı derinin yeterince havalanamaması
Hafif kepeklenme de bu sorunların düzeltilmesi ve sıradan bir kepek şampuanı kullanmak yeterli olabilir ancak yoğun kepek tedavisinde ve tekrarının engellenmesinde daha etkili ürünler tercih edilmelidir.