Bitkisel ürün hazırlama iki şekilde mümkündür;
-Bitkilerle hazırlanmış özütler yada bu bitki özlerinin belirli oranlarda karıştırılarak bir formül oluşturup bu formülle oluşturulan ilacın çok sayıda denek üzerinde bilimsel kurallar dahilinde denenmesi ve sonuca göre tedavi protokolü oluşturulması şeklinde yapılan tedavi. Bu tarz daha güvenilir ve daha etkilidir.
-Kocakarı ilaçları denilen şekilde çeşitli bitkileri ezerek ya da kaynatarak karıştırılması ile elde edilen ürünün uygulanması şeklinde olanıdır, bu tarz ürünleri hastanın kendisinin evde hazırlayabileceği içeriklere sahiptir.
-Yağlı egzamanın tedavisi için bilimsel destekli bitkisel ilaçlar arasında sayılabilecek en etkili ürünler çay ağacı yağı (Tea Tree Oil-TTO) ve meyan kökü extraktıdır. Bunlardan TTO yağlı egzamanın en sık nedenlerinden mantarları yok ederken bitkisel kortizon olarak kabul edilen meyan kökü özütü ise derideki kızarıklık, döküntü ve kaşıntı sorununu çözer.
-Kocakarı ilacı şeklinde formül; Elma Sirkesi, badem yağı, sarmısak yağı, çörekotu yağı. Saç ve saçlı deri elma sirkesiyle yıkanır arkasından sarımsak yağı, badem yağı ve çörek otu yağı ile hazırlanan karışım uygulanır 10-20 dakika sonra normal şampuanla kafa yıkanır. Haftada 2-3 defa uygulamakla 3-4 haftada düzelme sağlanır, Şikayetleri yeniden başlarsa tekrar uygulanabilir.
Saçlı derideki egzema için önerilen solüsyon tarzı ürünlerde bu bitkiler % 5 TTO ve % 1 oranında meyan kökü extractı içerecek şekilde olmalıdır. Bunlardan daha düşük oranlarda saçlı deride iyileşme beklenmez.
Diğer yağlı egzama olan bölgeler için yine TTO ve meyan kökü içeren ürünler kullanılmaktadır. Saçsız bölgede merhem formu kullanılabileceği için bu oranlar daha düşük olabilir.
Bu maddelerin etkinliği ile ilgili uluslararası bilimsel çalışmalar dermotto ve pruzon pomad resmi sitelerinde bulunabilir.